Välkommen till GL Interiör
Logga in Eller Skapa ett konto
En puff är verkligen en möbel som kan användas till mycket. En välbyggd sittpuff kan vara väldigt skön att sitta på och användas vid alla möjliga tillfällen o tillställningar. Den kan med fördel användas som fotpall till din älsklingsfåtölj, men framförallt är den väldigt bra som avlastningsyta till både tidningar, kläder eller annat matigt. Sittpuffen har helt enkelt en mängd olika användningsområden, förutom deras praktiska funktion är dom även lätta att stuva undan när dom inte behövs. Därför anser jag att en sittpuff är något som alla hem borde ha minst en av. Tittar man runt på nätet eller i inredningsaffärer finns det en uppsjö av olika varianter, allt ifrån enkla och billiga till väldigt exklusiva. Om du inte hittar den du söker varför då inte bygga en själv, det är faktiskt inte så svår som man ibland kan tro och man kommer undan med dom mest enkla verktygen. Man kan till och med bygga en utan att behöva sy, vilket jag i den här "gör det själv" artikeln kommer att beskriva. Det jag kommer att behöva är en sticksåg, skruvdragare och en häftpistol. Om du skulle vara intresserad att köpa just denna fåtölj hittar du den i webbshoppen.
Nu sätter vi igång....
I denna artikel kommer jag beskriva hur jag bygger en rund sittpuff och jag har bestämt mig för att det skall vara en ganska ”bastant” pjäs på hela 48 cm i diameter och 45cm i höjd. Du kan naturligtvis välja dina mått helt utefter dina behov. Generellt skall sägas att en sittpuff är någonstans från 40-50cm i diameter och 40 till 45 cm höga även om det naturligtvis finns andra mått. En fotpall är generellt lite lägre.
Vi börjar med att bygga stommen, den kommer att bestå huvudsakligen utav trä, (furu). Till att börja med behöver vi en plywood skiva (OSB går också fint) 12mm i tjocklek. I denna markerar du ut två cirklar, välj diameter enligt dina önskemål. Tänk på att du kommer montera på vaddering som kommer att öka totalmåttet med ca 2-3cm vilket du måste räkna med.
Tips: Ett enkelt sätt att rita en exakt cirkel är att montera en skruv i en tunn list (använd en skräpbit om du har), skruva i skruven så att den precis sticker ut på andra sidan. Borra sedan ett 5mm hål på halva diametern. Placera sedan skruven där du vill ha centrum på hålet, med en penna ritar du sedan cirkeln genom att använda det lilla hålet(5 mm) som du tidigare borrade.
Såga ut cirklarna med din sticksåg, en stor fördel med en vadderad möbel är att du inte behöver vara exakt i din sågning, men försök att såga så exakt som möjligt så kommer resultatet i slutändan att bli bra. Nästa steg blir att kapa till läkt, jag har använt mig av lockläkt som är 45 mm breda, dessa är billiga och du hittar dessa i alla byggvaruhus. Kapa dessa till önskad längd. Jag kapar mina till 38cm. Det går åt ca 30st av dessa. Obs! tänk på att du måste addera för plywood 2x12mm, vaddering och eventuella fötter när du sågar till läkten.
Nu skall du börja montera läkten mot en av dom runda plywoodskivorna. Läkten skall sitta mot ytterkanten av skivorna såsom på bilden. Om du har en dykertpistol så underlättar detta annars går det bra att skruva fast läkten mor skivan direkt. Skruva fast läkten dikt an runt hela skivan, du måste möjligen kapa den sista längsgående för att denna skall få plats. När detta är klart vänder du på hela ekipaget och skruvar dit den andra runda skivan mot läkten, slutresultatet skall bli en trumma. Avsluta med att såga upp ett runt hål på ena sidan av trumman såsom på bilden, håll dig ca 5-6cm ifrån kanten.
Nu har du en stomme som är ganska oregelbunden, det ordnar vi med lite hård papp. Skär ut papp som har bredden lika med höjden på det rör som du byggt. Montera fast pappen runtom stommen genom att häfta fast denna.
Nu när vi har byggt själva stommen till vår sittpuff är det dags att börja tänka på bekvämligheten, med andra ord, hur skall det kännas att sitta på pallen. Till mitt bygge har jag valt att använda mig av en 30 mm tjock polyeterplatta, det här kan anses ganska tunt för en pall men med tanke på hur jag vill att mitt utseende på pallen skall bli och på det sätt jag monterar mitt möbeltyg så måste jag ha den så tunn. Normalt skulle jag använda mig av minst 50mm, det här är framförallt för att få en så mjuk pall som möjligt. För att kompensera för den tunna polyetern som skulle få sittpuffen att kännas väldigt hård om jag monterade denna direkt på en hård plywoodskiva har jag valt att montera elastrong istället, därav hålet i mitten av trumman. Elastrongen som är av sittkvalité fästs mot sargkanten i ett schackliknande mönster. Det här gör att sittpuffen kommer att få en mjukare känsla. Därefter skär jag till en bit polyeter och monterar denna på elastrongen med hjälp av lite spraylim som jag sprayar runt kanterna på trumman, detta för att hålla polyetern på plats. Du kan därefter trimma polyetern runt om trumman.
Nu skall vi ta till ett knep, genom att fästa en spiklist av papp(10 mm bred papp) mot den övre kanten kommer vi att vid ett senare skede enklare känna av var vi skall fästa vårt möbeltyg vilket jag kommer till senare. För att avgränsningen skall bli tydlig har jag dragit pappen 2 varv runt pallen och fäst denna med klammer. Polyestervadd på 100 g/m² placeras därefter över vadderingen såsom på bilden. Det här mjuka upp formerna på sittpallen.
Vi skall nu börja klä vår puff, jag har valt att använda linne som ger en lite mer rustik känsla över vår möbel. Börja med att klipp ut en tillräckligt stor bit som täcker den vadderade ytan samt en bit ner på sidorna. Ett enkelt sätt att måtta ut hur mycket tyg du behöver är att placera pallen på tyget och sedan klippa runt.
Nu börjar själva processen med att fästa tyget mot pallen och det är nu det är bra med spiklisten som vi tidigare monterade. Börja med att fästa tyget på ena sidan av puffen, försök att känna var spiklisten är placerad och fäst tyget just under denna. Vrid sedan pallen 180 grader och påbörja processen med att fästa möbeltyget runt hela sittpuffen. Försök att fästa tyget jämn genom att med ena handen fösa tyget mot kanten så att denna blir sträckt samtidigt som du fäster tyget med klammer. Arbeta dig runt stommen, om du inte riktigt blir nöjd är det bara att peta upp klammern och fästa på nytt. När du är klar skall du ha fått dig en pall som nästan ser ut som en svamp. Vi kan nu trimma tyget utefter vår rad av klammer.
Klipp nu till tygstycket som skall placeras på sittpuffens sida. Kommer du ihåg den geometriska formel D x π som vi en gång lärde oss i skolan? genom att mäta diametern på pallen och multiplicera denna med π (3,14) får vi längden som vi skall klippa ut. Men för att vi skall vara på den säkra sidan lägger vi på 2-3 decimeter, dessutom behöver vi detta för att kunna göra vår ”gömda” skarv. Bredden blir naturligtvis pallens höjd plus 1 decimeter. Tag nu tyget och fäst denna mot den gömda spiklisten, denna gång klamrar du fast tyget på listen istället för underkanten. Häfta fast tyget runtom hela pallen. Obs: klamra ej fast tyget så att det överlappar varandra.
Spiklisten skall nu ännu en gång användas när vi nu skall se till att vårt tyg får en skarp kant när vi så småningom skall fälla ner vår klädsel. Fäst spiklisten rakt över den tidigare spiklisten och över klammerraden som fäste tyget med. Se till att använda rikligt med klammer. 5-10 mm polyetervadd fästs nu mot sidan antingen med lim (spraylim) eller genom att fästa denne med klammer på i ovankant, skär till så att inte vadden överlappar varandra.
Vi har nu kommit till det speciella momentet med just denna sittpuff. Jag har valt att visa en metod som går att använda sig av för att fästa skarvar utan att varesig behöva använda sig av en symaskin eller handsömnad. Vi skall helt sonika använda oss av en spiklist, en annan typ av spiklist en list som nu är monterad med småspik. Genom att vi nu använder oss av denna kan vi helt enkel montera den del av tyget som överlappar och vi kommer att få en fin och rak kant. Precis som vi önskar oss.
Börja med att vika ner möbeltyget över pallen om du inte redan har gjort detta. Se till så att du sträcker tyget så att du får en rak och fin kant mot överdelen. Tag sedan spiklisten som du kapat till så att den är lika med höjden på pallen, placera denna vertikalt mellan de båda tygstyckena nära inpå den undre skarven ca 2-3 cm, spikarna skall vara riktade utåt. Pressa sedan på det övre tyget så att spikarna går igenom tyget, dessa skall nu vara synliga. Trimma sedan bort överflödigt tyg några centimeter ifrån listen. Vrid sedan spiklisten så att spikarna riktas inåt mot trumman så att det yttre tygstycket gömmer spikarna. Tag sedan en hammare och slå i spikarna i stommen, försök att sträcka tyget så hårt det går men samtidigt behålla sin raka och vertikal placering. Du behöver inte slå in spikarna helt då listen kommer trycka in vadderingen och det ser lite konstigt ut.
Sittpuffen skall nu bara snyggas till så är vi klara. Börja med att fäst möbeltyget under pallen varpå du fäster dammskydd för att täcka den fula plywooden och tyget som du fäst under. Jag har även valt att montera ett par golvskydd under bara för att få lite luft under puffen.
Dekorationsspik kan vara ett sätt att få din sittpuff att sticka ut. Jag valde att montera dekorationsspik mot den över och undre delen av stommen. Det här får pallen att se lite mer lantlig ut men det här är naturligtvis helt upp till dig. Du kan själv använda din egna kreativitet och fantasi som gör att just din sittpuff blir unik..
Jag hoppas att ni har tyckt att denna artikel har varit värdefull och vi hoppas på att ni nu vågar ge er på att bygga er egna unika möbel om det så är en sitpuff, sittpall eller fotpall.