Välkommen till GL Interiör
Logga in Eller Skapa ett konto
Tidsåtgång: ca 2-4 tim/stol
Svårighetsgrad: medel
Vi kan se många klassiska danska stolar och fåtöljer flätade med papperssnöre, för att nämna några få; Mogensens J-39 Folkestolen, Öresund stol (sjögräs), Hans Wegners CH-24 Y-stolen, CH-23, CH-25, CH-36 med flera. Även om papperssnöre är ett hållbart och tåligt material kan den med tiden fläckas och flätningen kan med tiden även bli ful. Då är det bra att veta att du kan få din stol som ny igen och om du vill göra det själv så skall vi här försöka beskriva tillvägagångssättet.
Tekniken och iden om hur dessa stolar är flätade är i grund och botten densamma. Visst, några är enklare att snöra än andra och det krävs lite träning för att det skall bli ett bra resultat. Tiden det tar att fläta en stol varierar även det kraftigt beroende på vilken stol/fåtölj det är, naturligtvis kommer du att fläta betydligt snabbare med tiden då du fått lite träning.
I denna beskrivning kommer vi att fläta en Mogensen J-39 stol, men har du funderingar på att fläta en snarlik stol såsom Y-stolen är tillvägagångsättet i princip densamma.
Så låt oss sätta igång.
Utrustningen o verktygen som krävs för att fläta en stol är mycket liten och dom allra flesta har redan dessa verktyg hemma. De grundverktyg som behövs är: Sax/avbitartång, häftpistol (modell enkel), limtving/klämma, det är också även att föredra att du använder dig av ett par tunnare handskar då det kan slita lite på händerna att fläta. Det här är allt som krävs.
Förutom ovan nämnda verktyg behöver du naturligtvis papperssnöre, det går åt ca 140 m papperssnöre till en stol J-39. (detsamma gäller för Y-stolen)
J-39 stolen har ett kryssformat sittmönster, det innebär att flätningen slutar i centrum på stolen. Så här ser inte alla stolar ut och är bra knep för att förstå hur flätningen är gjord är att när du tar bort tidigare flätningen noggrant studerar hur dessa är flätade. Men innan du börjar fläta är det viktigt att förstå hur och var du börjar fläta annars kan det bli väldigt fel mot slutet. Det viktiga oavsett stol är att det främre avståndet måste vara lika stort som det bakre, likaså gäller de båda sidorna. Det behöver dock inte vara samma avstånd fram och bak som det är på sidorna såsom det är på tex Y-stolen. Nedan har vi försökt beskriva i bild vad vi menar. För att det skall bli korrekt på tex en J-39 stol måste ett antal varv lindas på båda sidor på den främre träramen. Iom detta kommer avståndet bli samma både fram och bak.
Den andra mycket viktiga del för att få ett bra resultat är att du spänner repet hårt och jämnt runtom hela flätningen. Det här resulterar i att du kommer få ett jämnt och bra resultat.
Nu kan vi sätta igång, klipp en ca 1 meter lång ”stump” och fäst den ena änden av papperssnöret mot den yttersta delen av den främre träramen med häftklammer. Linda sedan 9 varv och fäst återigen repet med häftklammer. Gör likadant på andra sidan. Se bild ovan.
Som du säkert ha listat ut vid det här laget kan du inte klippa till ett 140 meter långt rep som du sedan börjar fläta med, det skulle bli väldigt mycket pappersrep att hålla reda på och det skulle trassla sig väldigt lätt. Det finns två metoder som du kan använda dig av och om du är ny på att fläta skulle jag rekommendera den första även om den andra med träning kommer att gå snabbare. Den första metoden går ut på är att du lindar upp papperssnöret på en hållare, likt den på bilden nedan. Du kan då linda på ganska mycket rep på en gång och det kommer att bli enklare att hålla reda på snöret vid själva flätningen. Andra alternativet är att du kappar ca 16 meter rep (8 armslängder) och flätar med hela denna längd.
Oavsett vad du väljer att göra kommer du vara tvungen att skarva snöret emellanåt, men var inte orolig, skarvarna är hållbara och de allra flesta kommer du kunna gömma och kommer inte synas på den klara stolen.
Nästa steg blir att fästa snöret mot den främre ramen, detta görs enklast med någon form av snara. Sedan är det bara att börja fläta, jag utgår nu ifrån att ni använder metod ett, repet upplindat på en hållare. Ni kan då fläta ett varv runt stolen innan ni börjar spänna snöret. Börja med att föra repet över den bakre ramen sedan runt och under. För upp repet i mitten av stolen, korsar det snöret som ni tidigare lagt och runt den vänstra ramen och upp. För sedan repet mot den motsatta sidan (högra sidan), linda över denna ram och runt. Gör på samma sätt som tidigare, över det tidigare lagda snöret (bakåt) och sedan runt. Fortsätt på samma sätt runt hela stolen och lägg sedan ner hållaren.
När ni nu är klara med första varvet kommer det att se ut som på bilderna nedan.
Nu till själva spännandet, arbeta metodisk runt om stolens ram och spänn snöret hårt, det viktiga är dock att ni spänner repet jämnt runtom stolen. När ni har kommit till slutet av det första varvet fäster ni repet mot kanten med klämman för att hålla snöret på plats. Ta nu återigen hållare med repet och linda som tidigare ett varv runt stolen. Ta loss klämman medan du samtidigt spänner snöret. Återigen spänner du repet runtom stolen och fäster den med klämman vid slutet av det andra varvet.
Så här fortsätter du tills dess att repet tagit slut och det är dags att skarva på ett nytt rep. Det som är viktigt när du flätar är att du vid varje hörn försöker få en så fin övergång som möjligt när du korsar det tidigare lagda snöret. Du kan försiktigt justera tidigare lagda rep med en trubbig skruvmejsel eller liknande om du märker att några snören sticker upp för mycket.
Tips! Det kan vara bra att till och från skjuta ihop repens som träs runt ramen för att hålla det inre hålet så kvadratiskt som möjligt (för Y-stolen kommer hålet att vara rektangulärt).
Då och då måste du skarva repet, det görs enkelt med en vanlig råbandsknop. För att inte knuten skall synas på färdig stol placera då knuten så nära centrum som möjligt mellan de den främre och bakre ramen. Se bild. Mot slutet av flätning kommer det vara svårt att helt gömma alla knutar, då kan du placera dessa under tidigare flätningar.
Efter hand kommer du att märka att det inte längre går att använda sig av snöre upphängd på en hållare varpå du måste övergå att fläta med hela rep (ca 16m är lämpligt). Proceduren kommer dock vara densamma däremot kommer du att ha mer rep att arbeta med. Om allt är gjort korrekt skall alla fyra hörnen att centrera mot mitten (detta gäller J-39 stolen, för Y-stolen kommer flätningen övergå i en lindning mellan den främre och bakre ramen) och det skall inte finnas något mellanrum då du lindar runt ramen.
Tips! Mot slutet av lindningen kommer du märka att det kommer att vara ganska svårt att få igenom snöret i mitten. Vad du då kan göra är att ta en skruvmejsel och vidga hållet lite, då kommer du att kunna föra igenom snöret.
Du avslutar med att fästa snöret i underkant genom att knyta ihop änden med tidigare lindat rep.
Jag hoppas nu att du har fått en beskrivning i hur du på ett enkelt sätt kan fläta din egna stol. Som nämnts tidigare krävs det lite träning innan du får till ett riktigt bra resultat och din första stol kan kännas som ett evighetsarbete. Du kommer att snabbt komma underfund med svårigheterna och du kommer också att kunna öka din hastighet avsevärt med tiden.