Välkommen till GL Interiör
Logga in Eller Skapa ett konto
Jag tänkte här förklara hur man lackar av, betsar och lägger ny lack på tex ett matbord. Många uppfattar betsning och lackning som något svårt, men med rätt redskap och lite teknikträning klara dom flesta av det. Jag beskriver här steg för steg hur det kan gå till. Jag har även bifogat bilder på varje delmoment.
Till att börja med tänkte jag ta upp säkerhetsaspekten, man skall alltid ha hälsa i första åtanke när man arbetar. Framförallt är det viktigt att tänka på god ventilation och luftutbyte, slipning kan tex ske utomhus om det är möjligt. Med tanke på att de allra flesta inte har en frånluftsfläkt eller liknande bör man alltid bära mask och ha fönster/garage-dörren öppen då momentet med lackning sker. Tänk på att slipning bidrar med en vädligt dammig miljö.
I den här GDS artikeln hadde jag tänkt beskriva hur jag tar bort gammal lack, betsar om och lackar ett Indo matbord som jag har fått tag på. Bordet hade flera djupa ringmärken, repor och tom brännmärken vid köpet. Med andra ord fanns det ingen annan utväg än att första ta bort gammal lack och slipa bort djupare repor.
Första momentet är att ta bort all lack. Givetvis går det bra att slipa bort all lack för hand eller med hjälp av maskin för den som vill stå i ett moln av farligt lackdamm och dessutom byta slippapper stup i kvarten. En mer effektiv och behaglig metod är att använda sig av lackborttagningsmedel. Vi använder oss av STRIPP BEK färgborttagningsmedel, vilket är ett mycket effektivt medel. Lägg på ett flödigt lager över hela ytan, antingen med trasa eller med pensel, tänk på att bära plast/gummihandskar eller liknande för att undvika att få medlet på händer. Medlet är frätande och torkar ut huden väldigt snabbt. En rekommendation är att också bära skyddsglasögon. Efter ca 1 timme är det dags att börjar du skrapa, jag själv använder mig av en sickel men en spackelspade går även det. Skrapa bort så mycket som möjligt, det gör ingenting om du skrapar bort en del trä, om du använder en sickel planar du dessutom ytan en aning. Detta moment kan vara en aning kladdigt men är ändå att föredra jämför med att slipa. När du har skrapat upp så mycket du kan kan du skölja av ytan med vatten, det är en effektiv metod för att få bort all lackborttagningsmedel. Se bild nedan efter att jag har skrapat bort lackskiktet. Ytan kan te sig ej reparabel i detta skede men var inte orolig, den kommer snabbt att se bättre ut.
Nu kan du ta fram slipmaskinen, i mitt fall en excenterslip vilket jag tycker är mest effektivt och får det snyggaste resultatet. Börja med att slipa bordet med korngrovlek 80. Slipa bort all överblivet lack och dessutom alla repor m.m. Gå sedan över till slippapper 120 och sedan slutligen till 240. Finare än så behövs inte. Se bilden nedan efter slutförd slipning. Ytan är nu slät och fin, inga synliga repor. Var noggrann med att se till att alla repor försvinner vid slipningen, små repor blir betydligt mer framträdande efter lackningen.
Nästa steg blir att betsa ytan, en del som tidigare har betsat och har använts sig av en vattenbaserad bets vet att man måste arbeta väldigt snabbt och metodiskt för att det inte skall bli fula ränder eller olika ovälkomna färgnyanser. Därför använder jag mig nästan uteslutande av oljebetsmedel såsom ur ZAR’s sortiment. Det är enkelt att applicera, man har god tid på sig att få ett jämt och bra resultat.
Det som dock är lite knepigt är att välja rätt kulör, olika trämaterial ger med samma bets olika typer av färgnyanser, därför måste man nästan alltid prova på en liten bit av det man skall betsa för att få ett bra resultat. Låt bara betsen torka och slipa därefter bort om det inte blev rätt. I mitt fall blev det kulören längst till höger, kulör ”Early Amarican”.
Att betsa: Jag rekommenderar er att använda gummihandskar, om du får bets på händerna är det bara tiden eller starkare medel som hjälper. Ta en trasa och börja metodiskt i en hörnet, stryk in färgen i längre drag. Se till så att det inte ligger överflödig bets på ytan, om detta får ligga kommer det att bli fläckar. Arbeta metodiskt över hela skivan, avsluta med att ta en ren trasa och stryk över hela ytan med långa drag, det får inte ligga kvar några strängar eller pölar med bets. Bilden nedan visar hela bordsskivan betsad. Nu börjar det bordet att se bra ut, dock ser ytan lite torr och tråkig ut. Vänta minst 3 timmar innan du börjar med lackningen.
I det här läget hade jag kunnat välja att olja in bordet istället, jag har dock valt att lacka bordet för att få det mer slittåligt. Lackningen är den del av arbetet som egentligen är den svåra delen av arbetet. Det svåra är att undvika besående penseldrag, om man har en sprutlackeringsutrustning är detta att föredra då det ger en betydligt finare yta. Men med rätt teknik, en bra lack och en bra pensel kan man få en helt ok yta.
Vi har valt att använda oss av en matt cellulosa lack (Saphir lack)som genererar en hård yta vid torkning. Observera att lacken är hälsofarlig då det är en lösningsmedelsbaserad lack varpå god ventilation är ett måste. Att lacka med pensel kräver att man arbetar relativt snabbt, det absolut viktigaste är att man inte bearbetar lacken för länge, max 2-3 drag med penseln. Mer en så bidrar till ränder, om det är så att du upptäcker någon klump eller en liten yta som inte är lackad, försök absolut inte att efterdrag med penseln för att rätta till. Låt lacken torka istället och slipa därefter ner den.
När du arbetar med en så här pass stor yta är det att föredra att använda en så bred pensel som möjligt. Börja lackeringen återigen i ena hörnet och arbeta längsgående, du skall doppa penseln så att bara toppen på penseln blir blöt, ca 0.5-1 cm, skaka sedan av överflödigt lack. För lite lack bidrar till att du torrlackar vilket också bidrar till ränder, för mycket bidrar till klumpar eller vågor i lacken. Var bestämd i dina penseldrag. Låt lacken torka, tar ca 1-2 timmar, därefter lackar du återigen en gång. Du har mellan lackningarna chansen att slipa ner eventuella brister som uppstått under första lackning. Det tar ett par dagar innan lacken fullständigt har torkat och den har full hårdhet.
Bilden nedan visar färdigt resultat.